
Sourdough discard cookies
- Johanette Bernouw
- 23 mei
- 2 minuten om te lezen
Deze week komt er weer een recept online, er ook veel gestemd op deze cookies.

Wat is sourdough discard?
Om deze koeken te kunnen maken heb je discard nodig, maar dan is het natuurlijk wel fijn om te weten wat discard dan is.
Sourdough discard is het deel van je zuurdesemstarter dat je weggooit (of bewaart) bij het voeden. Het is meestal niet actief genoeg om brood mee te bakken, maar wél ideaal om smaak en structuur toe te voegen aan andere recepten, zoals deze heerlijke koekjes!
Zonder geraffineerde suikers...
Ik heb in dit recept gebruik gemaakt van ongeraffineerde suikers.
Wat zijn ongeraffineerde suikers?
Ongeraffineerde suikers zijn suikers die minder bewerkt zijn dan gewone witte suiker. Ze behouden nog wat van de natuurlijke mineralen en smaak uit het suikerriet of de suikerbiet. Denk aan kokosbloesemsuiker, ruwe rietsuiker of honing, lekker én net wat voedzamer.
Het recept
Dit recept is voor ongeveer 18 koeken
Ingrediënten
225 gr. ongezoute roomboter
200 gr. kokosbloesemsuiker
133 gr. ruwe rietsuiker
2 grote eigelen op kamertemperatuur
1,5 tl vanille extract
140 gr. zuurdesem (sourdough discard)
340 gr. bloem
1 tl baking soda
1 tl bakpoeder
5 gr. zout
255 gr. chocolade druppels
Bereiding
Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen.
Doe de bloem, zout, baking soda en pakpoeder in een andere kom en mix dit door elkaar.
Pak een andere kom en en voeg de kokosbloesemsuiker, ruwe rietsuiker, ei en vanille extract toe en daarbij de boter en sourdough discard en mix dit goed door elkaar.
Voeg de droge ingredienten toe en mix tot een bal deeg waarin alles opgenomen zit.
Voeg de chocolade toe.
Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.
Verdeel het deeg in bolletjes van rond de 70 gr.
Bak de koeken voor 10 - 20 minuten op 180 graden tot ze nog iets rauw lijken in het midden.
Laat de koeken even afkoelen en geniet ervan!
TIPJE:
Wil je een voorraadje in de vriezer? vries het deeg dan in als je ze heb verdeeld in bolletjes.



Opmerkingen