
"Het Koekhuisje"
- Johanette Bernouw
- 5 jul
- 3 minuten om te lezen
Deze week een keer een ander soort blog, want ik heb een ontzettend leuk nieuwtje. Zoals ik af en toe al op Instagram deelde, ben ik veel aan het bakken geweest. Dit waren heerlijke biologische zuurdesem discard koeken met ongeraffineerde suikers.
En inmiddels ben ik zo ver dat ik met een basis assortimentje kan gaan beginnen met verkopen vanuit huis.

Welkom bij Het Koekhuisje
Ik ben grote liefhebber van alles wat met geurige ovens, knapperige randjes en pure ingrediënten te maken heeft. Vanuit mijn eigen keuken ben ik dus begonnen met Het Koekhuisje: een klein, liefdevol bedrijfje waar ik biologische zuurdesemkoeken met ongeraffineerde suikers bak met een duidelijke missie, koek zonder 'troep'.
Waarom ik dit ben gaan doen? Simpel: ik hou van bakken. Maar écht goede, voedzame én lekkere koeken zijn zeldzaam. Zeker als je, zoals ik, het liefst kiest voor natuurlijke ingrediënten. Veel supermarktkoeken bevatten geraffineerde suikers, onnodige toevoegingen en zijn vaak gemaakt om lang houdbaar te zijn, niet om lekker of voedzaam te zijn. Bovendien wilde ik graag iets bijdragen aan ons gezinsinkomen in deze dure tijden, op een manier die past bij ons leven. Vanuit huis, op mijn eigen tempo, zonder dat de kinderen daar iets van merken. En dus ontstond: Het Koekhuisje.
Wat is zuurdesem discard en waarom is dat goed voor je?
Zuurdesemstarter is een mengsel van meel en water dat door natuurlijke fermentatie gaat leven. Bij het op peil houden van je starter, gooi je regelmatig een deel weg: dit noemen we "discard". Maar dat weggegooide deel is zonde, want het is nog steeds levendig en voedzaam.
Ik gebruik zuurdesem discard als basis voor mijn koeken. Het geeft niet alleen een lekkere, licht nootachtige smaak, maar bevat ook nog restjes van melkzuurbacteriën die goed zijn voor je darmflora. Dankzij het fermentatieproces worden bepaalde anti-nutriënten zoals fytinezuur verminderd, wat het makkelijker maakt voor je lichaam om mineralen op te nemen. Bovendien helpt het om de koek iets lichter verteerbaar te maken dan standaard tarwebaksels.
En, niet onbelangrijk: door discard te gebruiken, verminderen we voedselverspilling. Wat normaal in de prullenbak belandt, krijgt een tweede leven, als heerlijke koek.
Waarom ik kies voor ongeraffineerde suikers
In bijna al mijn recepten gebruik ik ongeraffineerde suikers, zoals kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker. In tegenstelling tot geraffineerde suiker, die sterk bewerkt is en vrijwel volledig uit pure sacharose (suiker) bestaat, behouden ongeraffineerde suikers hun natuurlijke kleur, smaak én voedingsstoffen.
Geraffineerde witte suiker wordt tijdens het productieproces ontdaan van alles behalve de pure suikermoleculen. Daarbij verdwijnen ook de sporen van mineralen, vezels en andere bestanddelen die van nature in de suikerriet- of suikerbietplant zitten. Wat overblijft is een product dat snel pieken veroorzaakt in je bloedsuikerspiegel, wat weer kan leiden tot energiedips en suikerverslaving.
Ongeraffineerde suikers zijn minder bewerkt. Ze bevatten kleine hoeveelheden mineralen zoals ijzer, calcium, kalium en magnesium. Bovendien zorgen ze voor een rijkere smaak: denk aan tonen van karamel, toffee of zelfs een beetje drop. Ze geven mijn koeken niet alleen karakter, maar ook een bewustere zoetheid, eentje die minder hard binnenkomt én beter in balans is met de rest van het koekje.
Let op: suiker blijft suiker, ook ongeraffineerde varianten. Maar als je toch iets lekkers eet, waarom dan niet kiezen voor een beter alternatief dat voedzamer is en je lijf net iets minder belast?
Wat voor lekkers kun je verwachten?
Voor nu kun je kiezen uit drie soorten koeken:
Classic Chocolate Chip: Zoals je ‘m kent, maar dan met een klein zuurdesemrandje en een diepe karamelsmaak van kokosbloesemsuiker. Nog lekkerder dus.
Witte Chocolade: Zacht, romig en subtiel zoet, een feestje bij de thee.
Brownie: Intens chocoladeachtig, met een rijke textuur en knapperige randjes.
Alle koeken zijn:
✔ Biologisch
✔ Gemaakt met zuurdesem discard
✔ Gezoet met ongeraffineerde suikers
✔ Met liefde met de hand gemaakt
Later wil ik het assortiment uitbreiden met nog meer smaken en opties.
Een kleine inkijkje in mijn hoofd met mogelijkheden in de toekomst ;) - Brownie bites - Hapklare koekjes - Zelf nog vullingen maken en toevoegen in een koek. Zolang alles maar biologisch en ongeraffineerd blijft.
Koeken proeven of bestellen? Stuur gerust een berichtje!
Ben je nieuwschierig geworden? Geloof me, ze zijn om je vingers bij op te eten ;)
Ik hoop volgende week meer te gaan delen qua bestelmogelijkheden, prijzen, ophaal-/bezorg momenten e.d. en jullie vragen te beantwoorden.
Voorlopig verkoop ik vanuit huis. Je kunt de koeken bij mij ophalen of, als je in de buurt woont, breng ik ze met liefde bij je langs. Wil je bestellen, kennismaken of heb je gewoon een vraag?
Stuur me dan een berichtje via (Instagram/WhatsApp/e-mail). Ik zal dan ook aangeven voor wanneer de koeken dan te bestellen zijn.
Voor alle nieuwtjes en bijzonderheden zal ik jullie via mijn Instagram en op deze website op de hoogte houden.
Dank je wel voor het lezen en je interesse in Het Koekhuisje. Ik hoop je snel blij te maken met een (h)eerlijk doosje koek.



Opmerkingen