
Fruitsnoepjes
- Johanette Bernouw
- 16 mei
- 2 minuten om te lezen
Iedereen heeft wel eens zin in een snoepje. Zeker kinderen! Maar als je naar de ingrediënten op een gemiddelde snoepverpakking kijkt, schrik je vaak van de lange lijst met kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en onnodige toevoegingen. Veel van die stoffen zijn niet bepaald vriendelijk voor je lichaam – en al helemaal niet voor jonge kinderen.

Gelukkig is er een simpel en leuk alternatief: zelfgemaakte gummies van puur fruit, natuurlijk sap en gelatine. Geen onherkenbare ingrediënten, geen overbodige suiker – gewoon een eerlijk tussendoortje dat je met een goed gevoel kunt geven (of zelf eten). En extra leuk: je kunt eindeloos variëren met smaken, vormpjes en combinaties.
In dit recept laat ik je zien hoe je in een paar stappen heerlijke, medium stevige snoepjes maakt die niet alleen lekker zijn, maar ook voedzaam. Perfect voor kleine handjes en grote trek!
Het recept
Voor ca. 20–30 kleine snoepjes
Ingrediënten:
200 ml vruchtensap naar keuze (bijv. appel, peer, bessen, mango, wortel)
50–80 g vers fruit (gepureerd, bijv. aardbei, banaan, blauwe bes)
2 eetlepels gelatinepoeder (ca. 14 g – voor medium stevige structuur)
Optioneel:
1 theelepel honing of ahornsiroop (vanaf 1 jaar)
Een paar druppels vanille-extract
Een paar druppels citroensap voor frisse smaak
Bereidingswijze:
Pureer het verse fruit tot een gladde massa.
Doe het sap en fruitpuree samen in een pannetje.
Verwarm het mengsel op laag vuur (niet laten koken).
Voeg al roerend de gelatine toe en blijf goed roeren tot het volledig is opgelost (2–3 minuten).
Proef en voeg eventueel honing of vanille toe.
Giet in siliconen vormpjes of een schaal met bakpapier.
Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast (5–7 dagen)
Aanpassingen:
Voor zachtere snoepjes: gebruik 1,5 eetlepel gelatine.
Voor stevigere snoepjes: gebruik 2,5–3 eetlepels gelatine.
Fruit overslaan? Alleen sap werkt ook prima!



Opmerkingen