top of page

Zuurdesembolletjes

Afgelopen jaar heb ik het bakken van zuurdesembrood laten versloffen door dat ik er de energie niet zo voor had.

Maar intussen heb ik weer een goede actieve starter en heb ik de smaak weer flink te pakken.


Zo maakte ik van de week de zuudesembolletjes. Super makkelijk en persoonlijk vinden wij het veel makkelijker dan een groot brood. Waarom…?

Nou het is voor mijn man al makkelijker meenemen naar zijn werk. Hij smeert op zijn werk zijn brood en heeft hier geen broodmes om het brood te kunnen snijden. De bolletje kan hij als het ware ‘openbreken’ en direct beleggen.


Zelf heb ik altijd wat meer moeite met het snijden van een heel brood en dus vind ik de bolletjes ook makkelijker.

Wij houden ook niet zo van te zuur brood, dus deze bolletjes zijn ook in 1 dag te maken.

Hier is mijn recept voor ongeveer 10 - 12 bolletjes.


Ingrediënten:

  • 250 gr. actieve zuurdesem starter

  • 700 gr. water

  • 25 gr. zout

  • 1000 gr. bloem


Verdere benodigdheden:

  • Grote kom

  • Weegschaal

  • Bakplaat / Ovenschalen

  • Deegschraper

  • Theedoek / plasticfolie


Laten we beginnen:

  1. Zorg ervoor dat je je starter ongeveer 3u voor dat je aan het brood wil beginnen hebt gevoed, zodat deze op zijn minst verdubbeld is als je eraan begint. (ik doe dit meestal rond 8u ‘s morgens)

  2. Zet je kom op de weegschaal en weeg de benodigde hoeveelheid starter af en voeg het water en zout hierbij toe. Meng dit door elkaar, de starter hoeft niet helemaal opgenomen te zijn in het water.

  3. Voeg de bloem toe, dit doe ik meestal in 2 stappen van 500 gr. Deze mix ik eerst een beetje door elkaar en dan voeg ik de tweede 500 gr. eraan toe. Meng alles goed door elkaar totdat er alle bloem is opgenomen in het deeg. Dit kan allemaal gewoon met de hand.

  4. Dek je kom af met een theedoek / plastic folie en zet voor een uur op een warmere plek in huis of in je oven met alleen het lampje aan om te rusten.

  5. (Zie afbeelding onderaan)… Na een uur begin je met de stretch&folds, de eerste keer doe ik deze stappen ongeveer 10x i.p.v. 4x. De verdere stretch&folds doe ik wel 4x (je kom dus 4x een kwartslag draaien dat je alle kanten een keer gestretcht en gevouwen hebt). De stretch&folds herhaal je 4x in een tijdsbestek van 2u (dus elk half uur) tussendoor zet je je kom afgedekt op een warme plek/in je oven om te rusten. Als het deeg wat plakkerig is, maak dan je handen even nat.

  6. Nadat alle stretch&folds gedaan zijn dek je je kom opnieuw af en laat je deze op kamertemperatuur voor 2 uur rusten.

  7. (Zie afbeelding onderaan)… Na deze 2 uur haal je je deeg uit de kom en verdeel je dit in 10 - 12 ongeveer gelijke delen. Deze ga je allemaal vormen tot een strakke bol. Laat deze dan voor 20 min. afgedekt onder een theedoek rusten op je aanrecht. Herhaal hierna het vormen nog eens bij alle bolletjes.

  8. Leg je gevormde bolletjes op een bakplaat op bakpapier met wat ruimte ertussen en dek deze weer af, ik doe er meestal een plastic zak omheen, en zet deze voor 2 uur in de koelkast om te rusten. Past je bakplaat niet in de koelkast? Verdeel de bollen dan in 2 ovenschalen met ruimte ertussen om te kunnen rijzen.

  9. (Zie afbeelding onderaan)… Verwarm je oven voor op 220 graden en als de 2 uur voor het rijzen om is kunnen de bolletjes ingesneden worden. Maak een ondiepe snede over het bolletje heen.

  10. Bak de bolletjes voor 20 - 25 minuten mooi bruin. De eerste 10 min op 220 graden en verlaag daarna de oven naar 200 graden voor de rest van de tijd.




Eet smakelijk!!!

コメント


Met deugd 

VROUW ZIJN

Mijn reis naar met deugd vrouw zijn, om jonge moeders en vrouwen te inspireren.

Geïnspireerd door de vrouw uit Titus 2

Site

Blog

Producten

Over mij

Contact

Contact

  • Instagram

© 2025 by Met deugd VROUW ZIJN

bottom of page